CHRISTER LÖFQVIST IN MEMORIAN


lofqvist1.gif (4779 bytes)

*4/6 1944

 

Onsdagen den 1 februari 1978, kommer alla speedwayentusiaster, gotlänningar och många andra "från när och fjärran", att minnas med vemod.
- Det var en dag då solen sänkt sig bakom horisonten, en dag kanske som alla andra, en dag som för alltid släckte livslågan för den tappert kämpande gotlänningen, Christer Löfqvist, som på sitt yttersta inte ville ge slaget förlorat för en mycket svår sjukdom.
-Den 28 maj 1967, var det många som med spänning och förväntan mött upp på Målilla Motorbana för att bevittna den lille gotlänningen Christer Löfqvist stora speedwaydebut, son till den kände Fritz Löfqvist, som så tragiskt förolyckades på Solvalla 1949. Att Christer var iklädd bysväst var helt naturligt, ty efter sina första träningsvarv på Folkets Parks Motorbana i Hallstavik och här på Gotlands Motorstadion 1966, så medverkade han starkt till Bysarnas tillkomst och seriedebut 1967. Debuten, jo visst motsvarade Christer de högt ställda förväntningarna 8 poäng i sitt livs första speedwaytävling och sex tävlingar senare kör han hem JSM-titeln i Eskilstuna på maximala 15 poäng, en blivande Världsmästare ropade expertisen av glädje.
- Vägen mot världseliten tog han i raska kliv, att han redan under debutåret blev Bysarnas främste förare och tillika landslagsman, gick liksom av bara farten. Det absoluta genombrottet kom 1970 då han debuterade som professionell ligaförare i Londonlaget West Ham. Året därpå strålar Christer av lycka, Bysarna har i den allsvenska debuten "chockat Speedway-Sverige" genom att bli svenska lagmästare och inte nog med det, tack vare Christers eminenta förmåga lägger Bysarna beslag på SVEMO-Cupen (inteckning). Men Christer nöjer sig inte enbart med dessa två titlar, nyförvärvet från småländska Dackarna, Tommy Johansson, kompletterar varandra hundraprocentigt när PAR-SM avgörs i Västervik samma år, och resultatet innebär en ny uppsättning guldmedaljer.
- Christers främsta insats på speedwaybanan kom i VM-finalen på Wembley Stadion 1972, men blev paradoxalt nog hans kanske bittraste, där han blev fyra i prislistan på 11 poäng efter en miss i ett heat som troligen kostade honom VM-titeln. Christer, som kanske i ännu högre grad var ett populärare och större namn på engelsk botten, har i en i övrigt mycket diger meritlista och förutom den nämnda VM-insatsen och guldåret för Bysarna 1971, värderade han sin individuella tredje plats i SM-finalen på Vetlanda Motorstadion 1976 mycket högt, samt när han samma år celebrerar sitt första år för Vetlandalaget Njudungarna med sin fjärde uppsättning allsvenska guldmedaljer.
- Axplocket kan kompletteras med 37 A- och 1 U-landskamp, nordisk Mästare i lag 1972 och 1974, Lag-VM-tvåa 1974, segrare i ABH-Cupen, samt otaliga segrar i öppna tävlingar på såväl svensk som utländsk botten m.m. Att teckna ett porträtt efter en av världens främsta och populäraste idrottsmän är inte svårt för Christer gjorde verkligen skäl för en hedersbetygelse av stort mått, som den exemplariske idrottsutövaren, ett föredöme för speedwaysporten, en tekniskt fulländad begåvning som gärna delade med sig av sin kunnighet inte minst till den yngre generationen.